Kuo skiriasi juodos sezamo seklos nuo baltu?

Kuo skiriasi juodos sezamo sėklos nuo baltų?

Sezamo sėklos yra populiari supermaisto rūšis, koncentruojanti daug maistinių medžiagų. Tiek juodos, tiek baltos sezamo sėklos pasižymi unikaliomis savybėmis, tačiau jų savybės, skonis, maistinė vertė ir naudojimas gali skirtis. Šiame straipsnyje išnagrinėsime šių dviejų tipų sezamo sėklų skirtumus.

1. Išvaizda ir tekstūra

Juodos sezamo sėklos yra mažesnės ir turi tamsesnę, blizgią paviršiaus struktūrą. Jos dažnai atrodo kaip mažos juodos perlai. Tuo tarpu baltos sezamo sėklos yra šviesios, dažnai su gelsvu atspalviu ir turi švelnesnį paviršių.

2. Skonis

Juodos sėklos turi stipresnį, intensyvesnį skonį, kuris dažnai apibūdinamas kaip riešutinis. Balta sezamo sėkla, nors ir turi šiek tiek riešutinybės, yra švelnesnė ir saldesnė. Dėl šių skirtumų, juodos sezamo sėklos dažniau naudojamos azijos virtuvėje, o baltos – daugiau tradicinėje europietiškoje ir vidurinės rytų virtuvėje.

3. Maistinė vertė

Maistingumo požiūriu, tiek juodos, tiek baltos sezamo sėklos yra labai vertingos. Jos abi yra puikus baltymų, skaidulų ir sveikųjų riebalų šaltinis. Tačiau, kaip matyti iš tolimesnės lentelės, juodos sezamo sėklos gali turėti šiek tiek daugiau naudingųjų medžiagų, ypač mineralų.

Ypatybė Juodos sezamo sėklos Baltos sezamo sėklos
Kalorijos (100g) 573 573
Baltymai (g) 18.2 17.2
Riebalai (g) 49.7 49.7
Kartumo medžiagos (g) 9.3 8.0
Kalcis (mg) 975 975
Geležis (mg) 14.55 14.55

4. Naudojimas virtuvėje

Juodos sezamo sėklos dažnai naudojamos Azijos virtuvėje kaip prieskonis ar papuošimas. Jos gali būti įtrauktos į salotas, padažus, duoną ir net azijietiškus kepinius. Jos taip pat gali būti naudojamos tahini gamyboje.

Baltos sezamo sėklos dažnai naudojamos tradicinėje europietiškoje virtuvėje, kaip pavyzdžiui, ant kepinių (sesame bagels) arba salotose. Jos taip pat gali būti maišomos su cukrumi ir naudojamos desertuose.

5. Medicininės savybės

Abiejų rūšių sezamo sėklos turi naudingų savybių, tačiau juodos sezamo sėklos dažnai laikomos efektyvesnėmis. Jos gali padėti reguliuoti cholesterolio lygį, turėti priešuždegiminių savybių ir net padėti pagerinti odos būklę.

6. Galutinės mintys

Tiek juodos, tiek baltos sezamo sėklos yra puikus pasirinkimas sveikai mitybai. Nors jos turi kai kurių skirtumų, abi rūšys gali būti naudingos dėl savo unikalaus skonio ir maistingumo. Pasirinkimas tarp jų gali priklausyti nuo asmeninio skonio, virtuvės tipo ir maistinių poreikių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Į viršų